DFF BLOG

Hr. journalist glemte alt om fotografen

Om få dage udkommer AXEL nr. 9, DFF’s medlemsblad. Her får du en forsmag med en skarp kommentar fra Jan Weinckes hånd (formand for DFF):

Forleden læste jeg på et filmmagasins website et interview med instruktøren Kristian Levring, hvis nyeste film The Salvation får verdenspremiere i Cannes i maj.

I interviewet får vi at vide at det tekniske er meget vigtigt for Billedmennesket (instruktøren) og at der er skruet op for farverne, Rød! Grøn! Blå! Det er en af mine visuelle pointer, som er meget vigtige, fortæller instruktøren – til gengæld nævnes fotografen ikke med et ord. Manuskriptet har instruktøren dog ikke skrevet alene og her nævner journalisten så medforfatteren. Jeg mener ikke man skal skrive om fotografen for en hver pris, men ligefrem give instruktøren kredit for alle filmens billeder, kan for mig at se kun betyde at journalisterne ingen som helst viden har om fotografens indflydelse på billedsiden og så må vi jo hjælpe dem lidt på vej – omtalte film er fotograferet af Jens Schlosser DFF, som i øvrigt har filmet alle Kristian Levrings spillefilm – så kom ikke og fortæl mig at fotografen er uden indflydelse på Billedmennesket Kristian Levrings film, hr, journalist fra det såkaldte filmmagasin.

Det kan i øvrigt undre at magasinet, som betegner sig selv som et filmmagasin, i den tid det har eksisteret kun har interviewet fotografer 2-3 gange og nærmest, skulle man tro, helst ikke ønsker omtale af fotograferne i deres anmeldelser. End ikke stjernefotografer som, Haskell Wexler ASC, Oliver Stapleton BSC, Mandy Walker ACS, Wolfgang Thaler AAC, Bruno Delbonnel AFC, Agnés Godard AFC, César Chalone ABC/ASC, Brian Tufano BSC og Slavomir Idziak PSC, var magasinet interesseret i at interviewe, da fotograferne gæstede Danmark i forbindelse med IMAGO Masterclass i 2008 og 2011, selvom alle havde lovet at stille sig til rådighed for magasinet, hvis de var interesseret – det var de altså ikke. Måske kendte de dem ikke, de kender vist ikke rigtig nogen fotografer har man indtryk af.

Måske var det også derfor hverken årets Bodil og Robert ikke blev afhentet da Bodilfesten og Robertfesten blev afholdt i år. I begge tilfælde glimrede fotografen ved sit fravær. Men så slap aviser og magasiner også for at skrive om dem. Retfærdigvis skal siges at det var ganske få prismodtagere der mødte op i år for at få deres Bodil og Robert – derimod rejste delegationer til USA for at få én Oscar. Men uden at nævne fotografen noget sted – han forblev igen hemmelig, mens vi alle ved hvem produceren er. Det råder vi nu bod på så her i vores filmmagasin kan du møde fotografen som filmede Helium og var med til at få en Oscar til Danmark – stort tillykke til ham.

Jan Weincke, formand DFF

Trailer: The Salvation. Fotograf: Jens Schlosser, DFF

Del denne post

Drop a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Subscribe without commenting